Elitloppet – världens främsta sprinterlopp

elitloppet-varldens-framsta-sprinterElitloppet körs alltid den sista söndagen i maj varje år på Solvalla och är det främsta sprinterloppet i hela världen. Den första gången Elitloppet kördes var år 1952 under namnet Jubileumsloppet för att fira Solvallas 25-årsdag. Det finns många fler banor i Sverige och det körs travlopp alla dagar om året utom på julafton men få lopp är lika prestigefyllda som Elitloppet.

Sexton hästar bjuds in att vara med och tävla i Elitloppet. De sexton hästarna lottas sedan in i ett av två försökslopp med åtta hästar i varje lopp. De fyra främsta i de båda loppen går vidare till finalen som körs senare samma dag. De som får de bästa placeringarna i försöksloppen får välja startspår i finalen först. Alla tre lopp körs över en engelsk mil som är 1 609 meter och det finns flera miljoner kronor i prispotten.

Under de första åren som Elitloppet kördes var majoriteten av deltagarna svenska hästar men nu för tiden är hästar och kuskar från hela världen med och tävlar om vinstpengarna. Faktum är att från 1955 fram till 1971 var alla vinnare av Elitloppet från andra länder än Sverige. Svenska hästar har dock börjat vinna allt mer på senare tid och de åtta senaste Elitloppen har haft sex svenska vinnare.

Solvalla

Solvalla är den största travbanan i hela Sverige, och i hela Norden. Det gör att det får plats en hel del människor på arenan vilket gör att Elitloppet oftast har cirka 30 000 åskådare varje år. Banan drivs av Stockholms Travsällskap och när de första tävlingarna kördes på Solvalla på sommaren 1927 blev det den andra permanenta landbanan i Sverige. Med en så stor bana som Solvalla körs självklart fler lopp än bara Elitloppet här. Jubileumspokalen och Svenskt travkriterium är lopp som är väldigt populära som också körs på Solvalla.