Olika typer av hästsporter

different-types-of-horse-sportsDet finns många olika typer av hästsporter. I denna artikel kommer några av de vanligaste av dessa att presenteras och kort förklaras.

Banhoppning

Banhoppning, eller hoppning som det kort kallas, är när häst och ryttare tävlar och hoppar över hinder, inomhus eller utomhus. Denna sport går från lätta ponnyklasser upp till de Olympiska spelen. Det finns olika klasser med olika regler men kortfattat går tävlingen ut på att hoppa en så kallad “clear round”, en felfri runda. Inga hinder ska rivas och det ska inte bli några stopp, vilket på hästspråk kallas för vägringar. För varje rivning eller vägran får man fyra fel, som antingen blir straffpoäng eller extra sekunder beroende på vad det är för klass och bedömning.

Hoppning är en av de mest populära grenarna inom ridsporten.

Dressyr

Dressyr innebär att häst och ryttare rider en speciell ritt på en bana. Det finns olika svårighetsgrader men alla gångarter (skritt, trav och galopp) ska finnas med. Rörelser såsom skänkelvikningar, framdels- och bakdelsvändningar, öppna och sluta och liknande finns med i medelsvåra program. På avancerad nivå, för den som tävlar i världsmästerskap, finns det de dansliknande rörelserna piaff och passage. Kür är en dressyrtävling med musik där programmet bedöms efter hur väl rörelserna passar in med musiken.

Fälttävlan

En gren inom ridsporten som innefattar flest antal deltävlingar är fälttävlan. Här ska ekipaget genomgå tre klasser, en banhoppningsklass, en dressyrklass och en terrängritt. Tävlingen pågår under ett antal dagar och det är det sammanlagt bästa resultatet som vinner. Terrängritten är det som för många i fälttävlan är speciellt spännande. Det innebär att ekipaget ska ta sig runt en lång bana utomhus med fasta hinder. Det sker en hel del olyckor under terrängritten och därför finns det speciella säkerhetsvästar och speciella hjälmar som de tävlande har på sig under dessa ritter. På grund av att det är påfrestande för hästarna är det också ett flertal veterinärkontroller under en fälttävlan, hästarna besiktigas efter varje gren.