Olympiatravet bidrar till olympiska framgångar

Quarcio du CheneEtt av de största travloppen som arrangeras i Sverige årligen är klassiska Olympiatravet som har gått av stapeln sedan 1979. Från början hölls tävlingarna på Jägersro i Stockholm och efter några arrangemang på Solvalla i Stockholm blev Åby i Göteborg permanent arrangör sedan 1985.

Olympiatravet arrangeras av ATG (AB Trav och Galopp) tillsammans med Sveriges Olympiska Kommitté och Sveriges Paralympiska Kommitté – därav namnet Olympiatravet. Ett ändamål för tävlingarna är att del av intäkterna går till Sveriges Olympiska Kommitté och dess blivande olympier och även till atleter som skall tävla i Paralympics. På så vis bidrar travtävlingarna till att Sverige kan få olympiska framgångar i så väl sommarspel, vinterspel och paralympiska spel. De framgångsrika olympierna Annette Norberg, curling, och Charlotte Kalla, längdskidåkning, är exempel på två personer som själva har varit med på Olympiatravet för att hedra vinnarna av travtävlingen och symbolisera samarbetet.

Att kvalificera sig för den stora finalen av Olympiatravet på Åby kan gå till på tre olika sätt. Antingen att man vinner något av de kvalifikationsrace som körs, att man får en inbjudan (ett så kallat wild card) eller att man är regerande mästare. Loppet körs med en autostart och är totalt 2 140 meter.

Den senaste finalen av Olympiatravet avgjordes på Valborgsmässoafton 2016 och efter stor dramatik var det Björn Goop med hästen Your Highness som drog det längsta strået. Bidraget genom tävlingarna till de svenska olympierna och paralympierna blev detta år hela 6,4 miljoner kronor. I ett historisk perspektiv är det Stig H Johansson och Åke Svanstedt som har vunnit flest upplagor av Olympiatravet, fyra titlar vardera, medan den mest framgångsrika hästen är Gidde Palema med tre stycken titlar. Men det kanske inte är det allra viktigaste i en tävling som denna, totalt har nämligen Olympiatravet genom åren samlat in 163 miljoner kronor till de svenska olympierna. Ett gynnsamt samarbete för alla inblandade alltså.