Spartips för hästägare

Att det är dyrt att ha hästar är ingen nyhet. Hur mycket vi än älskar våra djur kan vi inte blunda för att det kostar en smärre förmögenhet att ta hand om dem. Det finns några sparknep att ta till, om man inte helt vill förlita sig på att vinna på lotto eller ta hem storvinsten på något Novomatic slots spel online, och vi har listat våra tre bästa här nedanför. Allra sist finns lite visdomsord du kan plocka med dig när det är dags att kicka igång sparandet.

Köp allting i större format

Samma princip gäller här som när du storhandlar mat till dig själv eller familjen – ju större antal du köper, desto billigare blir det. Bäst är det om du kan gå ihop med någon annan hästägare och splitta kostnaden, då kan du få ner priset rejält. Om du är själv på fakturan, se till att köpa på dig storpack av sådant som inte blir gammalt fort, både vad gäller torrfoder, hö och halm. Se till att ha ordentliga lagerutrymmen, det kan kännas som en stor kostnad, men det är en engångsutgift som senare kommer hjälpa dig hålla ner priset på allt annat.

Bli mer självförsörjande

Det här tipset är kanske främst till dig som har en egen gård eller ställe, och inte för dig som har en stallplats. Ju mer du kan fixa själv, desto billigare kommer det att bli. Vi pratar både om morötter, äpplen, gryn och hö – de är alla basvaror för hästarna, och de kan bli fruktansvärt dyra att köpa in. Så länge du inte kör stora åkrar kommer arbetet med att så och skörda dessa saker inte bli särskilt ansträngande, särskilt inte med tanke på hur mycket pengar du sparar i inköp. Tänk också i dessa banor när det kommer till andra dyra hästsaker, till exempel täcken eller ridkläder – om du är händig är det bara att investera i en symaskin, köpa tyg på rea eller second hand och sätta igång.

Släck ljuset

Det är helt förståeligt att du inte vill komma in till en helt becksvart spilta, men tänk på att du faktiskt inte alltid behöver ha ljuset tänt, särskilt när varken du eller hästarna är på plats. Sätt lite självlysande klistermärken på ljusknapparna, då kommer du lätt att hitta dem även när rummet är mörkt. Tänk på att alltid släcka efter dig om du ridit ute på kvällen i paddocken, eller om du har varit i stallkammaren sent på kvällen, att dra in på elkostnaderna kan göra stor skillnad när det kommer till dina utgifter.

Några sista tips

Sist men inte minst, se över alla dina utgifter och titta på de som verkar onödigt stora. Du behöver kanske inte dra in någonting helt, men om man justerar alla sina utgifter lite grann kommer du snabbt att märka av resultaten. Försök kanske att ha ett mål för varje månad – prova att spara på olika saker och se vilka skillnader du ser, både positiva och negativa. Utvärdera vad du har gjort och se hur väl det har slagit ut, tvinga dig inte till att justera sådant som funkar, utan försök hitta andra sparlösningar.