Trav på Jägersro

trav-pa-jagersroJägersro är Sveriges äldsta tävlingsbana för trav och galopp. Banan grundades av Christian Lauritz Müller år 1907 och samma år gick den första tävlingen av stapeln. Denna trav- och galoppbana tillhör idag en av landets största anläggningar för ändamålet och ligger i Malmö och stadsdelen Husie, i Skåne län. På Jägersro tävlar och tränar både trav- och galopphästar samt ponnyer. Årligen anordnas ungefär hundra tävlingsdagar. Utöver tävlingar och träningsmöjligheter arrangeras utbildningar inom trav och galopp för både barn, ungdomar och vuxna. På Jägersro kan man också gå på nöjesevenemang, mässor och konferenser, med mera.

Trav är en av hästens tre naturliga gångarter, det vill säga ett naturligt sätt att röra sig på. Att driva på travet, som sker under travtävlingar, kan leda till så kallad oren trav. Hästens bak- eller framben rör sig nästan som vid galopp medan fram- eller bakben travar. Benen tar med andra ord ojämna steg.

Återkommande årliga travdagar och evenemang på Jägersro

Den största travtävlingen på Jägersro arrangeras den sista helgen i juli varje år. Denna tävling kallas Hugo Åbergs Memorial och drar årets största publik till arenan. Under denna dag tävlar travhästar som är varmblod från hela världen och som tillhör eliten. Precis som namnet antyder arrangeras detta travlopp till minne av Hugo Åberg. Han var byggmästare, ett välkänt namn i travkretsar och på Jägersro. Det första loppet gick år 1970 och prispengen för en första plats är idag en miljon kronor.

Ett annat årligt återkommande och prestigefyllt travlopp är Svenskt Travderby, som bland annat ger vinnaren den gula derbykavajen, likt ett lejon i färgen. Här är det de bästa svenskfödda fyraåriga travhästarna som varje år, sedan 1928, tävlar den första söndagen i september.

Utöver ovanstående travlopp arrangeras den stora familjedagen på Jägersro, som fått namnet Gentlemannadagen. Det är Skånska Travamatörklubben som står för dagen och den inträffar alltid på Kristi himmelsfärdsdag.

För den som rest långväga för att besöka någon av alla uppskattade travtävlingar har Jägersro även ett hotell.